четверг, 17 ноября 2016 г.

Волошина Олена Вікторівна

Шкільний сайт як складова єдиного інформаційно-освітнього простору навчального закладу
 
Волошина Олена Вікторівна, вчитель інформатики комунального закладу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5» Бобринецької міської ради

Стаття присвячена перспективам використання шкільного сайту як вагомої складової єдиного інформаційного освітнього простору навчального закладу. 
Задачу формування особистості, готової до життєдіяльності на інформативній основі, сьогодні неможливо розв’язати без створення єдиного інформаційного освітнього простору навчального закладу, адже саме з його допомогою можна перейти на якісно новий рівень в підходах до використання комп’ютерної техніки та інформаційних технологій у всіх структурних підрозділах школи, підвищення якості навчання та ефективності управління школою. 
Вагомою складовою інформаційного простору навчального закладу може стати шкільний сайт, як електронний представник школи в мережі Інтернет. Його створення — це крок до відкритості шкільного навчально-виховного процесу, що сприяє приверненню уваги громадськості, батьків до питань формування та реалізації освітньої політики школи. [1, с. 32] 
Сайт нашого навчального закладу (http://bssh5.at.ua/) був створений у 2010 році. З того часу він постійно розвивається та поповнюється інформацією. Контент веб-ресурсу містить інформацію для всіх учасників навчально-виховного процесу: вчителів, учнів та їх батьків. 
Основною функцією шкільного сайту, звісно, є надання відвідувачам якнайбільше інформації про школу, повідомлення актуальної інформації для учнів та їхніх батьків у короткий термін. [2, с. 59] 
Шкільний сайт — це насамперед джерело офіційної інформації про навчальний заклад і педагогічний колектив. 
Ретельно складене меню сайту містить розділ Наша школа, відкривши який відвідувачі можуть ознайомитися з історією школи (http://bssh5.at.ua/index/0-6), переглянути візитку закладу (http://bssh5.at.ua/index/0-17), погортати сторінки нашої шкільної газети «Учнівський меридіан» (http://bssh5.at.ua/index/0-111) та знайти інформацію про діяльність закладу. Окремо на сайті розміщений блок «Наші координати», що містить адресу школи, телефон, адресу електронної скриньки та схему проїзду. 
На сайті закладу легко знайти інформацію про адміністрацію школи (http://bssh5.at.ua/index/0-23) та педагогічний колектив (http://bssh5.at.ua/index/0-24). Більш детальна інформація про кожного вчителя міститься в розділі Методична робота. 
Одним із найпопулярніших блоків на сайті є Новини. Це оголошення, вітання, інформація про проведенні відкриті уроки, позакласні заходи, екскурсії, методичні заходи, словом все те, чим живе школа. Кожна новина підкріплена невеличким фотозвітом, що значно підвищує кількість її переглядів та коментувань. Для того, щоб новина була актуальною, дуже важливим є питання оперативності обробки інформації. І в цьому мені, як адміністратору сайту, допомагає весь педагогічний колектив на чолі з адміністрацією закладу. 
Інформування про проведення широкого кола різноманітних заходів привертає увагу учасників цього середовища до діяльності закладу, викликає повагу і розуміння суспільного значення цілей, які ставить перед собою навчальний заклад, стимулює поглиблення довіри до якості освітніх послуг, що їх надає заклад. 
Застосування ІКТ суттєво впливає на підвищення культури й результативності педагогічної праці. Розвиток і поширення ІКТ у шкільній освіті надають учителеві значні можливості щодо узагальнення, презентації та поширення власного педагогічного досвіду. Одним із ефективних засобів є створення персональних сайтів або блогів учителів у мережі Інтернет. Перевагою такої форми портфоліо є оперативність та актуальність: учитель постійно поповнює власну веб-сторінку розробками уроків, контент сайту відображає досвід учителя і може бути корисним не тільки учням, але й колегам-предметникам. Адреси персональних сторінок наших учителів можна знайти на сайті школи в розділі Методична робота. 
Окрім цього, педагоги нашого закладу поповнюють Файловий сейф шкільного сайту (http://bssh5.at.ua/load/) власними доробками. Це календарні плани, конспекти відкритих уроків, позакласних заходів. 
Великою перевагою шкільного сайту є його використання на уроках. 
Так, на сторінці «До уроку інформатики» (http://bssh5.at.ua/index/0-157) учні можуть знайти посилання на навчальні відео, презентації, мультимедійні ігри та вправи. На уроках трудового навчання використовуються відео, розміщені на сторінці Відеотеки (http://bssh5.at.ua/video/). 
На форумі шкільного сайту створений спеціальний розділ «Матеріали до уроків для учнів» (http://bssh5.at.ua/forum/2), матеріали якого можна використовувати на уроках інформатики у 9-11 класах. 
Учні мають можливість самостійно опрацьовувати теоретичний матеріал, виконувати завдання за електронною інструкцією та розміщувати у відповідній темі форуму власні роботи. Електронний варіант практичної роботи сприяє кращому опануванню навчального матеріалу, стимулює до якісного виконання практичної роботи та підвищує самооцінку учнів. 
Отже, сайт можна використати і для організації дистанційної освіти. Це не лише форум, який дозволяє здійснювати заочний освітній зв’язок між учнем і педагогом, а й дистанційні курси, розроблені вчителем. Як приклад — дистанційний курс для 11 класу «ІТ персональної та колективної комунікації» (https://sites.google.com/site/voloshinolen/home). Посилання на курс розміщене на сторінці «До уроку інформатики» (11 клас). 
Звісно, робота зі шкільним сайтом не обмежується лише уроками. Сайт активно використовується і в позакласній роботі. 
Окремий пункт меню присвячений учнівській творчості. Це і виставка малюнків «Стежками казок Василя Сухомлинського» (http://bssh5.at.ua/index/0-139), і «Режисерські спроби» (http://bssh5.at.ua/index/0-112) та багато інших. 
З метою залучення учнів до читання літератури та висвітлення роботи шкільної бібліотеки, був створений розділ Шкільна бібліотека. Найпопулярнішою сторінкою з цього розділу є Віртуальна бібліотека (http://bssh5.at.ua/dir/), що містить посилання на корисні ресурси Інтернету з різних навчальних дисциплін. 
Шкільна психологічна служба представлена в розділі Сторінка психолога. Розділ містить поради, тести, рекомендації для учнів, їхніх батьків та вчителів. 
З виховною роботою закладу відвідувачі сайту можуть ознайомитися, відкривши пункт меню Виховна робота. Даний розділ містить інформацію про учнівське самоврядування (http://bssh5.at.ua/index/0-60), шкільний парламент, традиції школи (http://bssh5.at.ua/index/0-75), роботу волонтерських загонів. 
Щоб виховати справжнього громадянина, патріота своєї Батьківщини, потрібно знати історію свого краю. Тому значна частина сайту присвячена історії та видатним особистостям нашого краю. 

Батьки учнів є постійними відвідувачами нашого ресурсу, що дає їм можливість бути в курсі всіх шкільних подій. 

Сайт повинен бути цікавий та корисний всім учасникам навчально-виховного процесу, а для цього потрібно постійно оновлювати ресурс і поповнювати його зміст, щоб він став ще більш інформативним та інтерактивним. Лише за цієї умови шкільний сайт буде ваговою складовою єдиного інформаційного простору навчального закладу. 

Список використаних джерел: 

1. Ласкова Н. О. Шкільний сайт як вагома складова єдиного інформаційного освітнього простору навчального закладу // журнал «Комп’ютер у школі та сім’ї». — 2012. — № 3. — с. 32-35. 
2. А. А. Пуліна. Шкільний сайт як ресурс відкритого інформаційно-освітнього простору школи // журнал «Технології». — Х.: Вид. група «Основа», серпень 2013 р. — № 22-24. — с. 59-63.

5 комментариев:

  1. Шкільний сайти справді є засобом активного впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у практику роботи.
    Сайт є одним із інструментів забезпечення навчальної та позаурочної діяльності школи і є публічним органом інформації, доступ до якої відкритий для всіх.
    Хороший сайт! Мене також зацікавила рубрика учнівської творчості. Сподіваюсь, ви станете членом нашого інтернет-клубу клубу та приєднаєтесь до спільної презентації за посиланням: https://docs.google.com/presentation/d/15nMreKvIFld7NeFJXSNRjP6YIpB8KT1k3pqE4KQVpj4/edit?usp=sharing

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую. Із задоволенням стану членом Вашого Інтернет-клубу.

      Удалить
  2. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  3. Дуже цікавий сайт, де можна знайти не тільки поради з педагогіки, конспекти уроків, але й дізнатися про останні новини щодо освітніх процесів. Тому, звісно, шкільний сайт - це вагома складова інформаційного простору навчального закладу.

    ОтветитьУдалить
  4. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить